Acil Servis
10 Aralık 2024

1. Aşama: Triyaj – Kayıt – Muayene İşlemleri:
Acil servisimize ayaktan gelen hasta ilk olarak triyaj ve kayıt birimine başvurur. Triyaj birimi tüm dünyada var olan acile gelen hastanın aciliyet durumuna karar veren birimdir. Acil serviste etkin bir hizmet sunumu için triyaj alanı acil servisin girişinde kayıt işlemleri ile birlikte, hasta bekleme salonuna yakın, hasta mahremiyeti dikkate alınarak konuşlandırılmıştır. Triaj işlemi triaj eğitimi almış sağlık personeli tarafından doktor gözetiminde triaj renk kodlamalarına uygun olarak en kısa sürede yapılmaktadır. Triaj eğitimi almış sağlık personeli hastanın şikayetini ve vital bulgularını (ateş ,nabız, kan basıncı, kan şekeri ölçümü ) hasta gözlem formunun triaj alanına kaydedip, öncelik sırasına göre kırmızı, sarı, yeşil alana uygun triaj sonrası hasta kaydı sağlanıp yönlendirmektedir. Triaj işlemleri ile eş zamanlı olarak hasta kayıt birimi bilgi işlem personeli; sosyal güvence gözetmeksizin hastaların ilk kaydını T.C kimlik numarası ile yapmaktadır.

 RENK DÜZEYDURUM MUAYENE YERİ  TANILAR
 1. DÜZEY - KIRMIZIÇOK ACİL KIRMIZI ALAN

RESÜSİTASYON
MONİTÖRLÜ GÖZLEM 
  KARDİYAK ARREST, NÖBET, ANAFLAKSİ, KOMA, BİLİNÇ KAYBI, MULTİSİSTEM TRAVMA, ŞOK, CİDDİ SOLUNUM SIKINTISI, KARDİYAK GÖĞÜS AĞRISI, CİDDİ KAFA TRAVMASI, AÇIK GÖĞÜS / KARIN TRAVMASI, NÖROLOJİK BULGULARIN EŞLİK ETTİĞİ ZEHİRLENMELER, KONTROLSÜZ KANAMALAR, AÇIK KIRIKLAR, MAJOR YANIKLAR, AKUT ASTIM ATAĞI.
 2. DÜZEY - SARIACİL SARI ALAN

CERRAHİ - DAHİLİ ALAN
 İLAÇ ZEHİRLENMELERİ, GÖRME KAYBINA YOL AÇAN GÖZ YARALANMALARI, AKTİF KANAMASI OLAN GEBE HASTALAR, ALKOL İNTOKSİKASYONU, İLAÇ ALIMI, ÜRİNER RETANSİYON, RENAL KOLİK, LASERASYON, KAPALI KIRIKLAR, KARIN AĞRISI, KARDİYAK OLMAYAN GÖĞÜS AĞRISI, VİTAL BULGULARI STABİL OLAN KANAMA, CİDDİ AĞRI
 3. DÜZEY - YEŞİLAZ ACİL VEYA ACİL DEĞİL  YEŞİL ALAN

YEŞİL MUAYENE
 SİSTİT, BOĞAZ AĞRISI, ABSE, MİNÖR YANIKLAR, MİNÖR ISIRIKLAR(insan, hayvan, böcek..), MİNÖR TRAVMALAR, VAGİNAL AKINTI, KONSTİPASYON, KULAK AĞRISI, RUTİN FİZİK MUAYENE, SÜTUR ALINMASI, MİNÖR YARALANMALAR, PANSUMAN, NEZLE-GRİP, SOĞUK ALGINLIĞI, DÖKÜNTÜ, KAŞINMA, HALSİZLİK

2. Aşama: Tedavi ve Gözlem İşlemleri;
Hastalarımız triyaj işlemlerinden sonra Acil Dahili bölüm ve Acil Cerrahi Bölüm olarak iki alanda muayene yapılmaktadır. Muayene olduktan sonra gerekli görülen tetkikler istenir. 

3. Konsültasyon İşlemleri:

Acil doktorları tarafından hastalar değerlendirildikten sonra acil doktoru gerek görürse ilgili branşlardan konsültasyon ( hasta için danışma hizmeti ) isteyebilir. Değerlendirme yaptıktan sonra varsa önerilerini acil doktoruna sözel ve yazılı olarak bildirir. Ya da hasta ile ilgili ek bazı tetkikler isteyebilir.

4. Yatış, Taburculuk ve Sevk İşlemleri:
Hastaların muayene, tetkik, konsültasyon ve acil tedavi işlemleri bittikten sonra 3 sonuç karşımıza çıkar.
1- Hastalar ilgili poliklinik kontrolü önerilerek taburcu edilebilir.
2- Hastalar ilgili bölüm servisine ya da yoğun bakıma yatırılır.
3- Hastalar hastanemizde yer olmaması durumunda ya da bizim hastanemizde yapılamayacak bir işlem gerektiren bir durum olduğunda sevk edilir. Sevk işlemleri ilgili branş doktorları ya da acil servis doktorları tarafından 112 komuta merkezi ile iletişime geçilerek yapılır.

Acil Kayıt

Acil Koridor

Acil Servisimizde enjeksiyon için ayrılan bölüm mevcuttur.
Acil Enjeksiyon